Monday, April 23, 2012

ΧΑΡΜΑΙΝΑ : Μια "στοιχειωμένη" Συνοικία (Μέρος Ι)


 Ένα βράδυ Δεκέμβρη, περνώντας από την Άμφισσα, κάποιοι φίλοι με προσκάλεσαν για ένα ποτό στην « Χάρμαινα» , στο μοναδικό έως τώρα αξιοποιήσιμο καφέ της συνοικίας. Ήταν η πρώτη μου νυχτερινή επίσκεψη. Η προηγούμενη είχε αναλωθεί σε κάποια χαλάσματα στην πηγή , ντάλα μεσημέρι ένα Πάσχα.
Η συζήτηση, ήρθε κάποια στιγμή και στο «στοιχειό», έτσι, βγήκα στο κρύο, όχι πως θα το συναντούσα, εξ' άλλου ήταν και νωρίς, απλά έψαχνα για ένα σημάδι, για ένα σινιάλο....
Η φημισμένη «Χάρμαινα» είναι η συνοικία της Άμφισσας στην οποία από πολλών αιώνων ήταν συγκεντρωμένα όλα τα εργαστήρια που ασχολούνταν με την κατεργασία του δέρματος (Ταμπάκικα ή Ταμπακαριά).

Οι θρύλοι για τα "στοιχειά" είχαν μεγάλη διάδοση στην περιοχή, ενώ κοινή πεποίθηση αποτελούσε ότι αυτά αντιπροσώπευαν ψυχές αδικοχαμένων ανθρώπων που τριγυρνούσαν ανικανοποίητα στην περιοχή. Το σπουδαιότερο στοιχειό της πόλης ήταν ασφαλώς το φοβερό "Στοιχειό της Χάρμαινας", που αγαπούσε και προστάτευε τους ταμπάκηδες, έσπερνε δε τρόμο σ΄ όλο όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ο μύθος αναφέρεται στον Κωνσταντή και στην Λενιώ. Αγαπιόντουσαν παράφορα, η Λενιώ έχασε όμως την ζωή της από κεραυνό και σαν το έμαθε ο Κωσταντής γκρεμίστηκε απ΄ το κάστρο και "στοίχειωσε".

Από το 1995, κάθε τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς αναβιώνει ο Θρύλος του "Στοιχειού της Χάρμαινας" παρουσιάζοντας μία εντυπωσιακή εξελικτική πορεία με σύγχρονες εικαστικές και μουσικές προσεγγίσεις, δρώμενα και συμμετοχές.

Για το ποια θα μπορούσε να είναι η σημερινή κατάσταση και πως η συνοικία «στοιχειό» θα συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής δεν θα αναφερθώ, απλά θα δανειστώ και εγώ για μια ακόμα φορά την αρχή του ποιήματος του Γ.Σεφερη « Όπου και να ταξιδέψω» ........... η Ελλάδα με πληγώνει.



Μέρος ΙΙ /  Part II





LINKS

http://www.harmaina.gr/index.php/2011-03-28-15-22-20

http://amfissacity.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

http://www.amfissahistory.gr/

http://www.amfissapress.gr/index.php



























                               

1 comment: