Friday, November 7, 2014

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ PAVILLION ΔΕΛΦΩΝ – ΑΙΔΩΣ ........


















Η ΄΄ΦΩΚΙΣ΄΄ έγραφε στις 27Ιουνίου 2005:

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ PAVILLION ΔΕΛΦΩΝ – ΑΙΔΩΣ!

“ Αφιέρωμα στη γενιά μας…

Έχουν αρκετά ειπωθεί και γραφτεί, τα τελευταία χρόνια, σχετικά με την εγκατάλειψη και ερήμωση ως φυσικό επακόλουθο του τουριστικού περιπτέρου (PAVILLION) στη μαγευτική τοποθεσία «Άγιος Λουκάς» νοτιοδυτικά των Δελφών. Η εφημερίδα μας για πολλοστή φορά προφέρει ηχηρά τη λέξη «Αιδώς»!

Το λιθόκτιστο μικρό αυτό κτίσμα, δείγμα της μεταπολεμικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με το χαρακτηριστικό τρόπο ένταξής του στο φυσικό τοπίο, στην άκρη του κρημνώδους βράχου, χτίστηκε την ίδια περίοδο (1957-67) με το επίσης τοποθετημένο αρμονικά δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, τουριστικό περίπτερο της ΚΑΣΤΑΛΙΑΣ, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Πέτρου Πικιώνη (γνωστό κι από άλλες δουλειές του στους Δελφούς), γιό του μυσταγωγού αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη (ΞΕΝΙΑ Δελφών κ.α.) για χρόνια καθηγητή στο Ε.Μ.Π., αείμνηστοι σήμερα και οι δύο.

Θεωρούμε απαραίτητη και σημαντική την επισήμανση αυτή που έγινε πριν λίγα χρόνια από την κ. Αγνή Πικιώνη και αποκαθιστά την αλήθεια σχετικά με την πατρότητα των έργων αυτών που ήθελε δημιουργό τους –άγνωστο πως- τον Δημήτρη Πικιώνη. Σε κάθε περίπτωση πατέρας και γιος υπήρξαν κορυφαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες, με τον δεύτερο να συνεχίζει επάξια, για όσο έζησε, τη μεγάλη Σχολή του πατέρα του. Αν και κάποιοι είναι σε θέση λόγω της εμπειρίας του επαγγέλματος τους στη περίπτωση των δελφικών τουριστικών περιπτέρων να διακρίνουν στο σχέδιο και στη χρήση των υλικών το χέρι και την προτίμηση του μεγάλου δημιουργού Δημήτρη Πικιώνη, εντούτοις, εμείς δεν πρόκειται να υπεισέλθουμε σε τέτοιο μάθημα αρχιτεκτονικής…. “
Συνέχεια στο Link:


Blog Karteria ,  Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Ενα εξαιρετικο Οδοιπορικό στο Τουριστικό Περίπτερο Δελφών με ολη την ιστορία του , την ιδια μέρα με την Karteria, του Μανώλη Οικονόμου , στο Link:



Το «Παβίλλιον» αργοπεθαίνει


Tourist Kiosk Pikioni       


Οι Ληψεις των φωτογραφιών του Blog, πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2012 και τον Απρίλιο του 2014...

2 comments:

  1. Προσπερνάω τη λύπη μου για την εθνική μας κατεδάφιση (οικονομική & κυρίως πολιτισμική) και μένω στις εξαιρετικές λήψεις σου. Φωτορεπορτάζ θα το έλεγα καλύτερα. Η αποδόμηση και η εγκατάλειψη φαίνονται ανάγλυφα στις φωτογραφίες. Κρίμα! Και ντροπή τους μεγάλη. Και δική μας ντροπή κυρίως. Που τους δίνουμε την εξουσία να καταστρέφουν ασυστόλως τη χώρα...
    Μόνο τις λιμουζίνες και τα πολιτικά τους γραφεία ξέρουν να συντηρούν και να ανανεώνουν. Όλα στο βωμό της προσωπικής τους εξυπηρέτησης...
    Α ρε Θάνο...

    ReplyDelete
  2. Τα είπες όλα σε 3 γραμμές !!! Αυτή είναι η εικόνα της εξουσίας, όποιου χρώματος και υφής που αναφέρεται στην ανάπτυξη ... αυτοί που επί 17 χρόνια αρνούνται συστηματικά να πάρουν μια απόφαση, αλλά εάν δεν σκοτώσεις την πολιτιστική κληρονομιά πρώτα,πως θα κάμψεις τον λαό?

    ReplyDelete